Zaznacz stronę

Nasz kucharz Michał Bałazy poleca dania na świąteczny stół. Proponuje naszym Czytelnikom zupę grzybową z łazankami, pierogi z kapustą i grzybami, pstrąga w migdałach oraz kołacz z serem. Smacznego!Zupa grzybowa z łazankami  Składniki: kilka ugotowanych kapeluszy grzybów, 1/2 opakowania łazanek, 2 marchewki, 3 cebule, ćwiartka kapusty włoskiej, 1/2 selera, śmietana, koperek.Marchewkę, cebulę, kapustę i seler wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, gotujemy na małym ogniu około godziny, w osobnym garnku gotujemy grzyby, wywar powstały z gotowania grzybów mieszamy z bulionem warzywnym i gotujemy. Kapelusze grzybowe i ugotowaną marchew kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzach układamy ugotowany makaron, łazanki, pokrojoną marchew i grzyby zalewamy zupą i dekorujemy łyżką gęstej śmietany i koperkiem   Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto pierogowe: 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki oleju, około 2 szklanek ciepłej wody. Farsz: 1 litr suszonych grzybów (pełny słoik), 1 kg kiszonej kapusty, 1 marchewka, 1 pietruszka, sól i pieprz, 3 łyżki oleju 3 cebule pokrojone w kosteczkę.Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy je z dodatkiem obranej marchewki i pietruszki do miękkości. Kiedy będą już miękkie, doprawiamy  solą i pieprzem i gotujemy jeszcze kilka chwil. Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, kiedy przestygnie należy ją dokładnie odcisnąć.Grzyby, marchewkę i pietruszkę należy odcedzić, dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa lub drobno pokroić na desce. Cebule pokrojoną w drobną kostkę rumienimy na oleju i dodajemy do farszu. Łączymy wszystkie składniki farszu i doprawiamy solą i pieprzem.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodając sól i olej. W środku robimy wgłębienie do którego stopniowo dodajemy bardzo ciepłą wodę, zagarniając mąkę do środka wgłębienia, powoli wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne, zazwyczaj trwa to około 15 minut. Następnie odkładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i przykrywamy najlepiej glinianą miską, jeśli nie mamy takiej miski możemy użyć  innego naczynia, które szczelnie będzie przylegało do stolnicy. Ciasto pozostawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto dzielimy na 2 części, jedną umieszczamy pod miską, by ciasto nie wyschło. Drugą część wałkujemy na około 2-3-milimetrowy placek. Szklanką wycinamy kółeczka, na środek każdego kładziemy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi.Gotujemy do miękkości, przez około 3-5 minut. Pstrąg w migdałach Składniki: 4 oczyszczone pstrągi (po ok. 250 -300 g), 4 łyżeczki masła, olej, sok z 1 cytryny, 40 g płatków migdałowych, czosnek, koper, sól, pieprz.Pstrągi na cztery  godziny przed włożeniem do piekarnika nasolić i popieprzyć z zewnątrz i wewnątrz oraz skropić sokiem z cytryny. Wewnątrz umieszczamy posiekany czosnek i koper. Odstawiamy do lodówki. Przed pieczeniem do środka każdego z nich wkładamy jeszcze po około 1 łyżeczce masła. Każdą rybę posypujemy płatkami migdałowymi i umieszczamy w glinianym naczyniu do zapiekania lub na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 200 stopni C przez około 25 minut. Kołacz z serem Ciasto: 30 g drożdży, 2/3 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 2 szklanki mąki tortowej, 80 g masła, 3 żółtka, aromat waniliowy. Masa serowa: 500 g półtłustego białego sera, 2 ugotowane ziemniaki, 80 g masła, 2 płaskie łyżki cukru, cukier waniliowy, 2 jajka. Kruszonka: 200 g mąki, 1/2 kostki roztopionego masła, 2 płaskie łyżki cukru.Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek, wlewamy drożdże z mlekiem i mieszamy. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie, dodajemy rozmącone żółtka, cukier, roztopione letnie masło i aromat waniliowy. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odstawać od ręki, potrzeba na to około 20 min. Wykładamy ciasto na dużą, wysmarowaną tłuszczem blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy małe porcje sera z ziemniakami, mieszamy, dodajemy jajka. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i cukier mieszamy z masłem i rozdrabniamy palcami. Gdy ciasto wyraźnie podrośnie, przykrywamy je  masą serową i posypujemy kruszonką. Tak przygotowany kołacz pieczemy ok. 40 minut w 200 stopni C.